Συμμετοχή του Γραφείου Διασύνδεσης στο 2ο Συμπόσιο Ερευνητικού Έργου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Συμποσίου Ερευνητικού Έργου, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στις 12 και 13 Ιουνίου 2025, στην Πανεπιστημιούπολη ΖΕΠ, στην Κοζάνη. Στο συνέδριο συμμετείχαν φορείς της περιοχής, μέλη ΔΕΠ και ερευνητές του Ιδρύματος, καθώς και πλήθος φοιτητών.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής Στέργιος Μαρόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της ανάδειξης και διάχυσης του ερευνητικού έργου του Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας τον ρόλο του ως μοχλού ανάπτυξης τόσο για την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Την πρώτη ημέρα του Συμποσίου, προσκεκλημένος ήταν ο Πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Καθηγητής Σταμάτιος Αγγελόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως το δημόσιο πανεπιστήμιο οφείλει να έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, με στοχευμένη έρευνα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και ενισχύει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Κατά τη δεύτερη ημέρα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, αναφέρθηκε στην ταχύτατη εξέλιξη και εξωστρέφεια του Ιδρύματος, παρουσιάζοντας σημαντικές πρωτοβουλίες όπως το Τεχνολογικό Πάρκο και τα living labs, που εντάσσονται στο ευρύτερο οικοσύστημα της Ζώνης Καινοτομίας. Ο Πρύτανης επεσήμανε τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΠΔΜ, ο οποίος εστιάζει στα αναπτυξιακά έργα υποδομής, τη διεθνοποίηση και τη σύνδεση με την επιχειρηματικότητα.

Την ίδια ημέρα, σημαντική ομιλία πραγματοποίησε ο Παναγιώτης Κάβουρας, Φυσικός, MSc, PhD, ειδικός σε θέματα ερευνητικής ακεραιότητας, ανοικτής επιστήμης και επιστημονικής επικοινωνίας (HEAL-Link), τονίζοντας την ανάγκη μετάβασης από ποσοτικούς σε ποιοτικούς δείκτες αξιολόγησης του ερευνητικού έργου. Αναφέρθηκε, επίσης, στη διεθνή τάση για αναδιαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο μετρώνται η επιστημονική συνεισφορά και η επιρροή των ιδρυμάτων.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου παρουσιάστηκαν τα ερευνητικά επιτεύγματα της τελευταίας τριετίας. Από 262 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά το 2019, το Πανεπιστήμιο έφτασε τις 735 το 2024, ενώ οι αναφορές αυξήθηκαν από 6.154 σε 14.700. Επιπλέον, 13 μέλη ΔΕΠ του ΠΔΜ περιλαμβάνονται στη λίστα Stanford που καταγράφει το 2% των πιο επιδραστικών επιστημόνων παγκοσμίως.

Το Συμπόσιο πλαισιώθηκε από τη συμμετοχή επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς δίνοντας τη δυνατότητα για B2B συναντήσεις, συνεντεύξεις και υποβολή βιογραφικών.
Το Γραφείο Διασύνδεσης είχε ενεργή συμμετοχή, παρέχοντας συμβουλευτική καθοδήγηση σε φοιτητές και αποφοίτους για την επαγγελματική τους πορεία και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στις εταιρείες: Balkan Electric, Faria Renewables, Agrohellas, Όμιλος ΔΕΗ, EY, Hellas Gold, Metamind Innovations, ΕΛΤΕΚ, ΚΕΒΕ, Agrino, Ήπειρος, Minerva Marine, DESFA, B&T και COMPONUS για τη συμβολή και την ενεργή συμμετοχή τους στη διοργάνωση.

Scroll to Top