Διαδραστικό εργαστήριο με θέμα “Scrum Fundamentals” στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Το εργαστήριο αυτό, με τίτλο “Scrum Fundamentals,” έλαβε χώρα στο Τμήμα Πληροφορικής στην Καστοριά, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου με τη συνεργασία του Γραφείου Διασύνδεσης και της OTS.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια εισαγωγική παρουσίαση της OTS εταιρεία λογισμικού που δραστηριοποιείται για περισσότερα από 30 χρόνια, εξειδικεύεται στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων για τις ανάγκες του Δημόσιου Τομέα και άλλων οργανισμών, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις.

Στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις βασικές αρχές της μεθοδολογίας SCRUM, μια ευέλικτη προσέγγιση που διευκολύνει τη διαχείριση έργων και την ομαδική συνεργασία σε ομάδες λογισμικού και όχι μόνο. Οι φοιτητές έμαθαν για τους βασικούς ρόλους και τις λειτουργίες του SCRUM, όπως τον Product Owner, τον Scrum Master και την ομάδα ανάπτυξης, καθώς και για τις SCRUM τελετουργίες, όπως η σχεδίαση των σπριντ, οι ανασκοπήσεις και οι αναδρομές.

Το εργαστήριο κορυφώθηκε με μια διαδραστική προσομοίωση: οι φοιτητές, οργανωμένοι σε ομάδες, ανέλαβαν να δημιουργήσουν μια “πόλη” με τη χρήση LEGO, εφαρμόζοντας τις αρχές του SCRUM. Σε αυτήν την προσομοίωση, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και εργάστηκαν μαζί για να ολοκληρώσουν τη “δημιουργία” της πόλης τους μέσα από διαδοχικά σπριντ, χρησιμοποιώντας ιστορίες χρηστών και ανασκοπώντας τη διαδικασία σε κάθε στάδιο. Με αυτόν τον τρόπο, οι φοιτητές βίωσαν πρακτικά τη δυναμική της SCRUM, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία της ομαδικής εργασίας, της επικοινωνίας και της συνεχούς ανατροφοδότησης.

Το LEGO Simulation Scrum Workshop αποτελεί μια απλή αλλά ισχυρή μέθοδο εκπαίδευσης για τη μεθοδολογία SCRUM, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τις τεχνικές και τα οφέλη της μέσα από πρακτικές ασκήσεις. Μέσα από αυτή τη βιωματική διαδικασία, κατανόησαν πώς η SCRUM, ως επέκταση των αρχών της agile, βοηθά τις ομάδες να εφαρμόζουν αυτές τις αρχές στην καθημερινή τους εργασία. Η λογική πίσω από τη συγκεκριμένη μεθοδολογία βασίζεται στην ενδυνάμωση των ατόμων, στην ανάδειξη της ομαδικής ευθύνης και στην ενεργή συμμετοχή όλων. Η φιλοσοφία της μεθόδου επιδιώκει την ισοτιμία, τη συμμετοχικότητα και την ανάληψη ευθύνης από τα μέλη της ομάδας, καθιστώντας κάθε φωνή πολύτιμη για την επίτευξη των κοινών στόχων.

Scroll to Top